
هیدروژن پراکسید یک سفید کننده معروف است که در صنایع بهداشتی به طور وسیع مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین در واکنش های متنوع شیمیایی به عنوان اکسنده مورد توجه قرار می گیرد.
از جمله کاربرد های جالب این ماده می توان به درمان قارچ پا، شستشوی جراحات (خاصیت ضد عفونی کنندگی)، شستشوی دهان و لثه و سفید کردن دندان ها، بهبود لکه های پوستی، نظافت منزل، ساخت موشک و پیشرانه و بازیافت کاغذ اشاره نمود.
روش صنعتی تولید هیدروژن پراکسید:
اگر ماده 2-اتیل-انتراکوینون در مجاورت کاتالیست پالادیم و واکنش با هیدروژن قرار گیرد، به آنتراهیدروکینون تبدیل می شود که با عبور هوا از روی ماده حاصله، هیدروژن پراکسید 20 درصد بدست می آید که واکنش آن در زیر نشان داده شده است.
تشخیص کیفی هیدروژن پراکسید:
اگر به محلولی حاوی بیکربنات پتاسیم و سولفوریک اسید رقیق مقداری از هیدروژن پراکسید اضافه شود، ابتدا رنگ محلول آبی شده که با گذشت زمان به سبز تبدیل می گردد که این واکنش اثبات وجود هیدروژن پراکسید می باشد.
تعیین غلظت آب اکسیژنه:
روش کار برای تعیین مقدار این ماده تیتراسیون اکسیداسیون- احیا می باشد که با استفاده از تیترانت پتاسیم پرمنگنات در محیط اسیدی قابل انجام است که واکنش مربوطه در زیر نشان داده شده است:
همانطور که ملاحظه می شود به ازای 5 مول هیدروژن پراکسید، 2 مول پتاسیم پرمنگنات مصرف می شود که در محاسبات تعیین غلظت باید لحاظ شود.
برای انجام این آزمایش مقدار دقیقی از هیدروژن پراکسید با غلظت مجهول را در یک بشر ریخته سپس مقدار حدود 5 میلی لیتر سولفوریک اسید به آن اضافه کرده و با آب مقظر به یک حجم مشخص رسانده شود. این محلول را با پتاسیم پرمنگنات 0.1 مولار تیتر کرده و تا ظهور رنگ صورتی کمرنگ، تیتراسیون را ادامه داده و حجم پتاسیم پرمنگنات مصرفی برای محاسبات غلظت مورد توجه قرار گیرد. طبق فرمول زیر این تعیین غلظت انجام می شود: