محلول بندیکت یکی از پرکاربرد ترین محلول ها در شیمی آلی است که از آن برای شناسایی و تشخیص قند ها استفاده می شود. این معرف می تواند وجود قند های احیا کننده مانند گلوکوز، فروکتوز و… را تشخیص دهد و به عنوان یک تست کیفی، یک روش تشخیص بسیار ساده و ارزان قیمت به حساب می آید.
شرح آزمایش بندیکت و روش تهیه محلول بندیکت
برای تهیه این محلول باید مواد و تجهیزات زیر را آماده کنید:
مواد و تجهیزات لازم
سیترات سدیم: 17.3 گرم
کربنات سدیم خشک: 10 گرم
سولفات مس آزمایشگاهی: 1.73 گرم
ارلن 100 میلی لیتری – بالن ژوژه 100 میلی لیتری – لوله آزمایشگاهی – اسپاتول – پیپت 10 میلی لیتری – حمام آب داغ – آب مقطر یا آب دیونیزه
روش تهیه محلول بندیکت
- سدیم سیترات وزن شده را به درون ارلن ریخته و به آن 50 میلی لیتر آب مقط اضافه کنید. ارلن را به خوبی هم بزنید تا سیترات سدیم حل شود.
- کربنات سدیم وزن شده را به درون ارلن بریزید و آن را خوب هم بزنید تا حل شود.
- سولفات مس را به محلول اضافه کرده و خوب هم بزنید تا حل شود.
- محلول حاضر را به درون بالن ژوژه بریزید و سپس با آب مقطر بالن را به حجم برسانید. پس از این کار درب بالن ژوژه با ببندید و خوب تکان داده و بالن را سر و ته کنید تا محلول کاملا یکدست شود. در این مرحله شما باید یک محلول شفاف و آبی رنگ تهیه کرده باشید. وجود هرگونه کدری و یا وجود مواد نامحلول نشان دهنده تمیز نبودن ظروف مورد استفاده یا ناخالص بودن مواد اولیه است.
روش انجام آزمایش بندیکت
- ابتدا محلولی از نمونه مورد نظر تهیه کنیدو حتی المقدر محلول باید شفاف و بدون مواد معلق و نامحلول باشد. در صورتی که محلول شما حاوی ذرات معلق و یا مواد نامحلول است آن را گرم کنید تا ناخالصی ها حل شود و سپس محلول را از کاغذ صافی آزمایشگاهی عبور دهید تا یک محلول شفاف و بدون مواد نامحلول به دست آورید.
- مقدار 2 میلی لیتر از محلول نمونه مورد نظر را به درون یک لوله آزمایشگاهی تمیز بریزید.
- با اسفاده از پیپت، مقدار 1 میلی لیتر از محلول بندیکت را بر روی نمونه بریزید و خوب هم بزنید.
- لوله آزمایشی را به مدت 10 دقیقه درون حمام آب داغ ببرید و خوب هم بزنید.
- در صورتی که رنگ مواد داخل لوله به رنگ دیگری تبدیل شود؛ وجود قند در نمونه تایید می شود. در غیر این صورت، نمونه مورد نظر حاوی قند نمی باشد.
- هر چه رنگ محلول از آبی به سمت قرمز متمایل تر شود، نشان دهنده وجود مقادیر بیشتری از قند می باشد. به طوری که رنگ سبز روشن کمتر از 0.5 درصد، رنگ سبز تیره بین 0.5 تا 1 درصد، رنگ قهوه ای بین 1 تا 1.5 درصد، رنگ زرد بین 1.5 تا 2 درصد و رنگ قرمز بیش از 2 درصد وزنی قند دارد.
شما می توانید این آزمایش را دو مرتبه تکرار کنید تا از صحت انجام آن مطمئن شوید. توجه داشته باشید که این روش تنها یک روش کیفی بوده و نمی تواند به عنوان یک روش کاملا دقیق مبنای محاسبات کمی قرار گیرد. بنابراین برای انجام پژوهش های دقیق نیاز است تا از آزمون های دستگاهی و آنالیز های پیشرفته استفاده کرد و این آزمون را تنها به عنوان یک آزمایش اولیه برای اطمینان از وجود و یا عدم وجود قند در نمونه انجام داد.
مواد محلول بندیکت را از کجا بخریم؟
شیمی دون به عنوان یک مرجع تخصصی برای شیمی به زبان فارسی، همچنین امکان خرید مواد و تجهیزات آزمایشگاهی را نیز فرام کرده است. شما می توانید با مراجعه به فروشگاه مواد شیمیایی شیمی دون، سیترات سدیم، سولفات مس، سدیم کربنات خشک و هر آنچه لازم دارید را به راحتی خریداری کنید.
برگه MSDS محلول بندیکت از کجا تهیه کنیم؟
برگه MSDS هر ماده ای شامل اطلاعات بسیار دقیقی درباره آن ماده می باشد. شما می توانید برگه MSDS محلول بندیکت را از اینجا مطالعه کنید. در این برگه اطلاعاتی درباره سمیت، شرایط استفاده و نگهداری از محلول، خواص فیزیکی و شیمیایی محلول و… آورده شده است. مطالعه این برگه پیش از کار با محلول می تواند از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کند.
به این پست چند تا ستاره میدی؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کن
امتیاز میانگین 0 / 5. تعداد رای ها 0