توضیحات
طیف سنجی FT-IR چیست؟
طیف سنجی FT-IR یک روش طیف سنجی مبتنی بر پرتو های مادون قرمز است. در این روش طیف سنجی، یک پرتو از نور مادون قرمز به نمونه تابانده شده و سپس میزان جذب و یا عبور نور توسط سنسور دستگاه اندازه گیری می شود. در نهایت، یک نمودار که روی محور افقی آن عدد موج و روی محور عمودی آن جذب و یا عبور است رسم می شود.
طیف سنجی FT-IR چه کاربردی دارد؟
این نوع طیف سنجی اطلاعات بسیار خوبی درباره گروه های عاملی موجود بر روی مولکول به ما می دهد. همانطور که می دانید؛ هر پیوند شیمیایی از هر نوعی که باشد؛ دارای یک یا چند نوع ارتعاش ذاتی است. این ارتعاشات در ناحیه مادون قرمز رخ داده و با فرکانس های این ناحیه اتفاق می افتد.
حال ما می توانیم با دادن یک موج با فرکانس های در همین محدوده، این نوع ارتعاشات را تشدید کنیم. بنابراین هنگامی که پرتو نور به نمونه برخورد کند؛ توسط آن جذب می شود. همانطور که می دانید؛ انرژی این ارتعاشات به صورت کوانتومی بوده و فقط مقادیر خاصی از انرژی را دارد. بنابراین هر پیوندی در یک ناحیه خاص از طول موج ها جذب دارد.
این پدیده باعث شده تا در طیف نهایی که دستگاه نشان می دهد؛ با توجه به موقعیت مکانی و شکل پیک، نوع گروه عاملی قابل شناسایی باشد. این نوع طیف سنجی یک روش شناسایی کیفی بوده و با استفاده از آن، فقط می توان نوع گروه های عاملی را تشخیص داد. البته با استفاده از برخی محاسبات ریاضی، می توان برخی محاسبات کمی را نیز انجام داد.
به عنوان مثال، وزن مولکولی پلیمر ها را می توان با استفاده از طیف سنجی FT-IR تعیین کرد. اما در اکثر موارد، این روش یک روش کیفی بوده و به درد محاسبات کمی نمی خورد. این روش طیف سنجی می تواند به صورت دقیق یک ترکیب شیمیایی ویژه را شناسایی کند.
در طیف FT-IR یک ناحیه به نام ناحیه اثر انگشتی وجود دارد. هر مولکولی با توجه به ساختار ویژه ای که دارد. یک طرح در این ناحیه دارد که منحصر به فرد است. ما می توانیم با مقایسه طیف سنجی که انجام داده ایم با طیف های مرجع آن ماده خاص، از درستی سنتز انجام شده مان مطمئن شویم.
طیف سنجی مادون قرمز چگونه انجام می شود؟
برای این که بدانیم یک طیف سنجی مادون قرمز چگونه انجام می شود؛ باید به سراغ دستگاه مربوط به آن برویم. دستگاه طیف سنج زیر قرمز از چند بخش اصلی تشکلی شده است. بخش اول محفظه نمونه است.
لامپ یا منبع تابش نور
اولین بخش هر دستگاه IR لامپ دستگاه است. در این قسمت، یک لامپ مخصوص قرار می گیرد که می تواند نور در بخش زیر قرمز تولید کند. این لامپ می تواند از جنس یک فیلامنت تنگستن، لامپ افروزنده نرنست یا… باشد.
محفظه نمونه
این بخش دقیقا پس از لامپ قرار می گیرد. در این بخش، یک قرص از ماده مورد نظر به همراه یک نمک معدنی مثل پتاسیم برمید قرار داده می شود. ابتدا پتاسیم برمید به صورت یک پودر بسیار نرم در آمده و بعد نمونه را به آن اضافه می کنند. حال اگر نمونه جامد باشد چند میلی گرم از آن را در پودر نمک مخلوط کرده و در صورتی که نمونه مایع باشد؛ چند قطره از آن را روی نمک می ریزند.
سپس این نمک را تحت فشار قرار داده و آن را به صورت یک قرص در می آورند. قرص تشکیل شده باید یک سری ویژگی داشته باشد که مهم ترین آن ها شفاف بودن است. توجه داشته باشید که نمونه های محلول شما نباید حاوی آب باشد. آب می تواند پیک های اضافی ایجاد کند و شما را به خطا بیندازد.
سنسور یا دتکتور
پس از این که نور از محفظه نمونه عبور کرد؛ بلافاصله به قسمت سنسور تشخیص می رسد. در این بخش، یک سنسور خاص قرار داده می شود که می تواند نور در ناحیه زیر قرمز را شناسایی کند. پس از این که نور توسط سنسور شناسایی شد؛ سیگنال های آن به قسمت ثبت کننده می رود و پس از یک سری پردازش های کامپیوتری به یک نمودار قابل ثبت تبدیل می شود.
قیمت طیف سنجی FT-IR چقدر است؟
طیف سنجی زیر قرمز یک خدمت تخصصی است و به طبع آن قیمت انجام آن نیز باید بالا باشد. اما در شیمی دون چنین چیزی معنا ندارد. ما یک فروشگاه تخصصی هستیم و اینجا همه چیز ارزان است. شما می توانید با صرف هزینه ای اندک، بهترین کیفیت و سریع ترین خدمات را دریافت کنید.
تفسیر طیف FT-IR
یکی از خدماتی که فروشگاه شیمی دون به مشتریان خود ارائه می کند؛ تفسیر طیف FT-IR است.شما می توانید با صرف یک هزینه اندک، تفسیر دقیق و تخصصی از طیف خود داشته باشید. همچنین ما می توانیم آن را برای شما ترجمه کرده و تفسیری به زبان انگلیسی نیز تقدیم تان کنیم. تنها کافی است تا گزینه زبان انگلیسی را انتخاب کنید.
برای تفسیر طیف FT-IR و کسب اطلاعات دقیق تر از آن، اینجا کلیک کنید.
نظرات (0)
نمره 0 از 5
0 دیدگاه
نمره 5 از 5
0
نمره 4 از 5
0
نمره 3 از 5
0
نمره 2 از 5
0
نمره 1 از 5
0
اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “طیف سنجی FT-IR” لغو پاسخ
دیدگاهها
پاکسازی فیلترهیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.