
کشف علت مرگ افراد ازجمله وظایفی است که برای پزشکی قانونی میتوان اشاره کرد:
شرایطی که مرگ در آن رخ داده است یا جراحاتی که میتواند منجر به مرگ فرد شود، طی آزمایشاتی باید بررسی گردد که به شیمی تجزیه و شیمی آلی مربوط می شوند.
متخصصین در حوزه پزشکی قانونی، از روشها و ابزارهای کمکی وسیعی برای شناسایی مواد صحنه جرم کمک می گیرند که شامل کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، اسپکترومتری کروماتوگرافی گاز، طیفسنجی جذب اتمی، طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه و کروماتوگرافی لایهنازک از جمله این ابزار ها هستند.
جدای از این, رشته ای به نام شیمی قانونی نیز وجود دارد که افراد می توانند در کنار سایر متخصصین و پزشکان پزشکی قانونی به فعالیت بپردازند. شیمی قانونی یکی از کاربردهای شیمی و سمشناسی در یک رشته غیر علوم پایه است. شیمیدان قانونی میتواند در شناسایی مواد ناشناخته در صحنه جرم کمک کند.
در طول تاریخ، انواع مختلفی سموم برای قتل افراد مورد استفاده قرار گرفته است؛ از جمله آنها آرسنیک و جیوه را می توان نام برد.
تا اوایل قرن نوزدهم، روش دقیقی برای تعیین ترکیبات یک ماده شیمیایی خاص وجود نداشت و همه چیز بر مبنای آزمایشات تجربی با وسایل ابتدایی استوار بود.
در سال 1836، یکی از اولین کار های موثر در کمک به شیمی جرمشناسی توسط جیمز مارش شیمیدان انگلیسی اتفاق افتاد.
آزمایش های سم شناسی قانونی
آزمایشات سم شناسی به منظور بررسی مواد بیولوژیک و غیربیولوژیک از نظر وجود مواد خاصی مانند داروها، سموم، مواد مخدر، الکل و … در آزمایشگاه های سم شناسی قانونی انجام می شود.
مواد بیولوژیک مانند خون، ادرار، بافت های بدن و … و مواد غیربیولوژیک شامل داروها، مواد مخدر، الکل و …. هستند.
عملکرد سموم در بدن
مسمومیت با آلومینیوم فسفید یا قرص برنج:
بر اثر مصرف این ماده آماس قلب، از کار افتادن بعضی ارگان های داخلی بدن، از کار ایستادن سیستم گردش خون و آسیب به کلیه ها, از اثرات این ماده است .
بیشترین گزارشات منجر به مرگ با این ماده در شمال هند مخابره شده است.
تا کنون هیچ پادزهری برای این ماده ساخته نشده و از سال 1392 فروش این قرص در داروخانه های ایران ممنوع اعلام شده و فقط مراکز توزیع صنعتی, اجازه فروش آن را دارند.
مسمومیت با اسید سیاندریک و سیانور:
این مواد دستهای از نیتریلها هستند که از نظر شیمیایی جزء هیدروکربنهای ازت دار با فرمول عمومی R-CN هستند که عامل CN آنها به شدت سمی است. فرآوردههای سیانید در عکاسی، واکنشهای آزمایشگاهی، صنایع شیمیایی، حشره کشها و… استفاده میشوند و در برخی از میوهها، از قبیل بادام تلخ، دانه سیب، هسته هلو, آلو و اکثر دانه های تلخ وجود دارند. در صورت مسمومیت, اگر اقدامات درمانی بسیار سریع انجام شود؛ فرد میتواند نجات پیدا کند. فرد مسموم باید بدون تلف شدن وقت به مراکز درمانی فرستاده شود. سیانور پادزهری دارد که سم را سریع از بدن پس میزند.