ساخت صابون خانگی یکی از جالب ترین و جذاب ترین کاربرد های شیمی در زندگی روزمره را نشان می دهد. شما می توانید با استفاده از ابزار و مواد بسیار ساده و ابتدایی در حد قابلمه و قاشق و کی روغن و… صابون دلخواه خودتان را بسازید و به صورت روزانه از آن استفاده کنید. در این مقاله به بررسی و شرح کامل یک روش بسیار ساده برای ساخت صابون می پردازیم.
مواد لازم ساخت صابون خانگی
روغن نارگیل (100 گرم)
روغن زیتون (125 گرم)
روغن کرچک (25 گرم)
سدیم هیدروکسید یا همان سود سوزآور (39 گرم)
آب (100 میلی لیتر)
اسانس دلخواه (5 تا 7 قطره)
افزودنی های دلخواه مثل رنگ های خوراکی، پودر انواع گل، شن و یا خاک اره به عنوان لایه بردار و… (به میزان دلخواه)
تجهیزات لازم ساخت صابون خانگی
ترازوی دیجیتال
ظرف پیرکس
قاشق (ترجیحا چوبی یا پلاستیکی)
قالب سیلیکونی
دماسنج
روش کار ساخت صابون خانگی
- آب مقطر را درون لیوان شیشه ای بریزید. و سپس سود سوزآور (سدیم هیدروکسید) را به آن اضافه کنید. با استفاده از قاشق آن را هم بزنید تا همه سود در آب حل شود. (توجه کنید در این مرحله آب داغ می شود. بنابراین نگران نباشید و بعد از حل کردن سود، اجازه دهید تا لیوان خنک شود).
- روغن ها را در ظرف پیرکس بریزید و روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید تا ذوب شوند. سپس همه روغن ها را با هم مخلوط کنید و دمای آن ها را به 40 درجه سانتی گراد برسانید. (برای اطمینان از دماسنج استفاده کنید)
- با اسفاده از دماسنج دمای محلول سود را اندازه گیری کنید. هنگامی که به حدود 40 درجه سانتی گراد رسید. محلول سود را به ظرف حاوی مخلوط روغن ها اضافه کنید.
- مخلوط داخل ظرف را مداوم هم بزنید تا به یک حالت نیمه خمیری دست پیدا کنید. باید به چیزی شبیه فرنی و یا سفت تر از آن تبدیل شود. برای درک بهتر به تصاویر 4 تا 6 نگاه کنید.
- در این مرحله اسانس و مواد دلخواه خودتان را به مخلوط داخل ظرف اضافه کنید و تا یکدست شدن کامل آن را هم بزنید.
- مخلوط به دست آمده را به قالب های سیلیکونی بریزید. سپس قالب ها را توسط حوله یا پارچه ای ضخیم بپوشانید و سپس به مدت 24 ساعت در محیطی گرم قرار دهید تا فرآیند تبدیل روغن به صابون به خوبی انجام شود. تصویر 6 را نگاه کنید.
- پس از این مدت، صابون ها را از قالب خارج کنید و در محیطی با تهویه مناسب (جلوی پنجره) قرار دهید تا رطوبت اضافی آن ها خارج شود. این مدت زمان می تواند بین 2 تا 6 روز طول بکشد. حالا صابون شما آماده استفاده است.
در تصاویر زیر می توانید همه مراحل را مشاهده کنید.
انواع افزودنی به صابون خانگی
شما می توانید با اضفه کردن برخی مواد به ترکیب صابون تان ویژگی های جالبی به آن بدهید. در ادامه به برخی از این افزودنی ها اشاره می کنیم.
نرم کننده های صابون خانگی
اگر دقت کرده باشید؛ بعد از استفاده برخی صابون ها، پوست دست و یا صورت خشک شده و سوزش پیدا می کند. افزودن مواد نرم کننده می تواند مانع بروز این موارد شود. شما می توانید برای نرم کردن صابون خانگی تان استفاده کنید.
- شی باتر: این ماده یک کره سفید رنگ است که به صورت تجاری نیز به فروش می رسد. شی باتر می تواند باعث لطافت و نرمی پوست شود.
- روغن نارگیل: افزودن مقدار بیشتری از روغن نارگیل می تواند علاوه بر بوی خوب، همچنین نرم کنندگی صابون را تضمین کند.
- آلوئه ورا: افزودن مقدار کمی از ژل آلوئه ورا و یا پودر آن می تواند به آبرسانی صابون و نیز نرم کنندگی آن کمک کند. همچنین آلوئه ورا برای پوست های آسب دیده و یا آفتاب سوخته نیز خواص درمانی داشته و استفاده از آن می تواند خواص درمانی داشته باشد.
مواد مغذی و درمانی
ازفودن برخی مواد می تواند خواص درمانی و تغذیه کنندگی پوست را نیز داشته باشد. در ادامه به برخی از آن ها اشاره شده است.
- عسل: افزودن مقداری عسل طبیعی می تواند خواص آنتی باکتریال، ترمیم کننده فوری زخم های سطحی و همچنین ضدعفونی کنندگی داشته باشد. به ازای هر 100 گرم صابون، 1 قاشق عسل می تواند خواص ویژه ای به صابون خانگی تان بدهد.
- پودر جو دوسر: پودر جو دوسر می تواند لایه های مرده پوست را از بین برده و همچنین برای سوزش و یا خارش پوست های حساس نیز مفید باشد.
- پودر کربن اکتیو: این ماده از ترکیبات معروف برای زودودن انواع آلودگی ها به حساب می آید. افزودن مقدار کمی کربن اکتیو (زغال فعال) می تواند خواص پاک کنندگی صابون را افزایش دهد. افزودن کربن اکتیو به فرمول ساخت صابون خانگی می تواند برای پوست های چرب مفید باشد. همچنین برای پاکسازی پوست های آکنه نیز بسیار مفید است.
- خاک رس: شاید برایتان عجیب باشد اما خاک رس می تواند به عنوان یک عامل سفت کننده، بافت پوست را مستحکم کرده و از افتادگی و شل شدگی عضلات پوست جلوگیری کند. همچنین افزودن خاک رس به فرمول ساخت صابون خانگی می تواند چربی پوست را تنظیم کند.
انواع عطر و اسانس طبیعی
یکی دیگر از موارد بسیار مهم در ساخت صابون خانگی افزودن یک ماده خوشبو کننده است. صابون ساخته شده در ابتدا بی بو و سفید تا زرد رنگ است بنابراین باید با استفاده از یک اسانس طبیعی مناسب بوی آن را تقویت کرد تا علاوه بر حس خوب، خوش بو شدن را نیز به مصرف کننده تقدیم کند.
- اسطوخودوس: اسطوخودوس علاوه بر خواص درمانی بسیار زیادی که دارد. همچنین یک آرامش بخش و ضد التهاب قوی نیز می باشد. بوی اسطوخودوس در بسیار از لوازم پاک کننده و آرایشی و بهداشتی اضافه می شود.
- لیمو: عصاره لیموی تازه می تواند بوی طراوت و تازگی را به صابون شما ببخشد. همچنین بوی بسیار دلنشین لیمو می تواند تجربه ساخت صابون خانگی را برایتان لذت بخش کند.
رنگ های طبیعی
همانطور که گفته شد؛ صابون ساخته شده به این روش بسته به نوع روغن اولیه می تواند از سفید مایل به کرم تا زرد رنگ متغیر باشد. شما می توانید برای تجربه کاربری بهتر از انواع رنگ های خوراکی استفاده کنید. در ادامه به برخی از رنگ های طبیعی قابل استفاده در ساخت صابون خانگی اشاره شده است.
- عصاره لبو: عصاره لبو رنگ قرمز بسیار زیبایی داشه و می تواند به عنوان عامل رنگ ساز به فرمول ساخت صابون خانگی اضافه شود.
- زردچوبه: زردچوبه علاوه بر خواص فراوان درمانی که دارد؛ همچنین با داشتن رنگ زرد بسیار قوی که دارد؛ می تواند صابون خانگی تان را زیبا تر کند.
- کربن اکتیو: همچنان که در بالا نیر به آن اشاره شده؛ افزودن کربن اکتیو (زغال فعال) به فرمول ساخت صابون خانگی، همچنین می تواند رنگ آن را به رنگ خاکستری تا مشکی تبدیل کند و در کنار خواص فراوانی که دارد، رنگ جذابی نیز به آن ببخشد.
نگهدارنده ها
از آنجایی که صابون تولید شده از مواد کاملا طبیعی ساخته شده است؛ پتانسیل بالایی برای کپک زدن و خراب شدن دارد. بنابراین نیاز است تا مقداری از برخی نگهدارنده های طبیعی به آن افزوده شود تا ماندگاری بالاتری داشته باشد.
- نمک: افزودن مقدار کمی نمک می تواند مانع از آلودگی صابون شده و ماندگاری آن را افزایش دهد. این طبیعی ترین و سالم ترین افزودنی است که می توانید در ساخت صابون خانگی از آن استفاده کنید.
- سیتریک اسید: سیتریک اسید علاوه بر کمک به تنظیم pH، همچنین می تواند به عنوان یک نگهدارنده بسیار قوی مانع از خراب شدن صابون خانگی تان شود.
مواد لازم برای ساخت صابون خانگی را از کجا خریداری کنیم؟
شما می توانید برای خرید مواد لازم برای تهیه صابون خانگی را از فروشگاه شیمی دون خریداری کنید. همچنین برای سفارش مواردی که هم اکنون در فروشگاه وجود ندارد، از طریق دکمه تماس با پشتیبانی سایت اقدام کرده و یا با شماره تلفن زیر تماس برقرار کنید.
09135845410 حیدری
به این پست چند تا ستاره میدی؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کن
امتیاز میانگین 0 / 5. تعداد رای ها 0