دستورالعمل کامل تهیه محلول فهلینگ B
برای تهیه محلول فهلینگ B به مواد و تجهیزات زیر نیاز دارید:
مواد و تجهیزات لازم برای تهیه محلول فهلینگ B:
- بالن ژوژه 100 میلی لیتری
- 34.6 گرم نمک راشل
- 24 گرم سدیم هیدروکسید
- آب مقطر
روش تهیه محلول فهلینگ B:
- بالن ژوژه را تا نیمه پر کنید.
- با استفاده از یک ترازوی دیجیتال با دقت چهار رقم اعشار مقدار 34.6 گرم نمک راشل را وزن کرده و به درون بالن ژوژه بریزید.
- نمک راشل را در آب مقطر حل کنید. بالن را خوب هم بزنید تا همه نمک در آن حل شود. سپس 24 گرم سدیم هیدروکسید به بالن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا سدیم هیدروکسید نیز حل شود و یک محلول یکدست و شفاف به دست آید.
- با استفاده از آب مقطر بالن را به حجم برسانید. به عبارت ساده تر آنقدر آب مقطر اضافه کنید تا آب به خط نشان روی گردن بالن برسد و تقعر آب دقیقا روی خط قرار گیرد.
- درب بالن را ببنیدید و آن را به خوبی هم بزنید تا محلول یکدست شود.
نکات و جزئیات مهم محلول سازی
در صورتی که پس از افزودن سدیم هیدروکسید، ذرات سفید نامحلول ژله مانند مشاهده کردید. این به علت آب مقطر نارغوبی است که برای محلول سازی انتخاب کرده اید. آب مقطر 3 یا 5 بار تقطیر استفاده کنید و اصلا از آب شهری برای محلول سازی استفاده نکنید. این رسوب های ژل مانند در واقع هیدروکسید منیزیم و هیدروکسید کلسیم هستند که در اثر افزودن سدیم هیدروکسید به آب ایجاد شده است.
در صورتی که نمک راشل به خوبی در آب حل نشد، محلول را کمی گرم کنید و سپس خوب هم بزنید تا انحلال انجام شود. توجه داشته باشید که در پایان محلول سازی، باید یک محلول شفاف و یکدست داشته باشید که فاقد هرگونه ذرات جامد نامحلول و یا کدری باشد. محلول فهلینگ B محلولی شفاف و بی رنگ است.
محلول فهلینگ B چیست؟
محلول فهلینگ ب (Fehling’s Solution B) یکی از دو محلول مورد استفاده در آزمایش فهلینگ است که برای شناسایی قندهای کاهنده مانند گلوکز و فروکتوز استفاده میشود. این آزمایش در شیمی آلی و زیستشیمی کاربرد دارد و توانایی تشخیص وجود قندهای کاهنده در محلولهای آبی را دارد.
خطرات محلول فهلینگ B
- سمیت شیمیایی:
- این محلول به طور کلی سمی نیست اما خوردن آن باعث مسمومیت می شود بنابراین از خوردن آن به شدت اجتناب شود و در صورت بلعیده شدن به سرعت به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید.
- تماس محلول با پوست یا چشم ممکن است تحریککننده باشد و حساسیت ایجاد کند که باعث سوزش و یا خارش ناحیه شود اما سمی نبوده و از طریق پوست جذب بدن نمی شود.
- خطرات برای انسان:
- محلول فهلینگ B حاوی سدیم هیدروکسید است که ماده بسیار خورنده می باشد. بنابراین در هنگام کار با این محلول باید حتما از عینک ایمنی و دستکش لاستیکی استفاده کنید. توجه داشته باشید که در صورت پاشیدن محلول به لباس یا بدن، بلافاصله لباس را از بدن خارج کرده و موضع را با آب سرد به مدت 10 دقیقه شستشو دهید.
- واکنش با مواد دیگر:
- در تماس با مواد اسیدی (مانند محلول فهلینگ A) یا اسیدهای قوی ممکن است واکنشهای شیمیایی رخ دهد.
- در صورت خشک شدن محلول، ممکن است رسوبات حاوی سدیم هیدروکسید ایجاد شوند که خورنده هستند.
نکات ایمنی برای نگهداری
- نگهداری در محیط مناسب:
- محلول را در یک ظرف دربسته، ترجیحا پلاستیکی (سدیم هیدروکسید در گذر زمان شیشه را در خود حل می کند و ماده را ناخالص می کند) مقاوم به مواد شیمیایی، و در محیط خشک، خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
- دمای محیط باید بین 15-35 درجه سانتیگراد باشد.
- برچسبگذاری:
- ظرف نگهداری محلول باید به وضوح با نام «محلول فهلینگ B»، مشخصات شیمیایی و هشدارهای ایمنی برچسبگذاری شود.
- دور از دسترس کودکان:
- این محلول باید در جایی نگهداری شود که کودکان یا افراد غیرمتخصص نتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
- تهویه مناسب:
- محل نگهداری باید دارای تهویه مناسب باشد تا از تجمع بخارات شیمیایی جلوگیری شود.
برگه MSDS محلول فهلینگ B را از کجا تهیه کنیم؟
برگه MSDS هر ماده ای شامل تمامی اطلاعات مروبط به آن ماده می باشد. در این برگه اطلاعات کامل و بسیار دقیقی از خواص فیزیکی و شیمیایی، روش ها تولید ماده، کاربرد ها، خطرات و نکات ایمنی، سمیت و سم شناسی و بسیاری اطلاعات ریز و درشت دیگری آمده است. برای دریافت برگه MSDS محلول فهلینگ B روی لینک کلیک کنید.
مواد و تجهیزات تهیه محلول فهلینگ B را از کجا خریداری کنیم؟
شیمی دون به عنوان یکی از بهترین و معتبر ترین فروشگاه های مواد و تجهیزات شیمیایی، آماده ارائه انواع محصولات و خدمات تخصصی در حوزه شیمی و صنایع وابسته می باشد. شما می توانید کلیه مواد و تجهیزات مورد نیاز خود را از طریق فروشگاه شیمی دون خریداری کنید. برای خرید سدیم هیدروکسید آزمایشگاهی روی لینک کلیک کنید.
همچنین می توانید برای خرید سدیم هیدروکسید صنعتی روی این لینک کلیک کنید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان می توانید از طریق فرم استعلام درخواست خود را ثبت کنید. کارشناسان شیمی دون در کمتر از 24 ساعت با شما تماس گرفته و به همه سوالات شما پاسخ می دهند.
منابع:
Fehling, H. (1849). “Die quantitative Bestimmung von Zucker und Stärkmehl mittelst Kupfervitriol.” Annalen der Chemie und Pharmacie, 72(1), 106-113. doi:10.1002/jlac.18490720111
Hörner, T. G., & Klüfers, P. (2016). “The Species of Fehling’s Solution.” European Journal of Inorganic Chemistry, 2016(14), 1798-1807. doi:10.1002/ejic.201600168
به این پست چند تا ستاره میدی؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کن
امتیاز میانگین 0 / 5. تعداد رای ها 0