چاپ سه بعدی نوری نانوکامپوزیت ذرات پیزوالکتریک بر پایه پلیمر
- مقدمه : در این مقاله نشان داده میشود که میتوان با چاپ سه بعدی میتوان ذرات پیزوالکتریک کارآمدتری تولید شود . کامپوزیت های پیزوالکتریک ساخته شده با نانوذرات پیزوالکتریک 3 BaTiO یا BTO در محلول پلیمری نور فعال مانند پلی اتیلن گلیکول دی آکریلات تحت شرایط نوری تولید شد.
قابلیت تبدیل تنش های مکانیکی به الکتریسیته و برعکس از موضع های جذاب تحقیقات روز میباشد. از جمله کاربردهای مهم این خاصیت میتوان به بلندگوها (هدفون ، هندزفری و بلندگو..) همچنین سونوگرافی در زمینه پزشکی اشاره کرد . عموما از مواد شکننده مانند سرامیک ها در این مواد استفاده میشود مانند سرب زیرکونات تیتانات (PZT) که دارای بالاترین ضریب پیزوالکتریک شناخته شده است (d33>300pC/N) ؛مواد کامپوزیت دارای چندین قابلیت از جمله انعطاف پذیری برای ساخت قطعه های پیزو الکتریک هستند .
- انواع روش های ساخت مواد پیزوالکتریک :
برای تولید مواد پیزوالکتریک میتوان از روش های لیتوگرافی نرم ، آسیاب یونی، الکتروریسی و چاپ دو بعدی بهره برد اما استفاده از این روش ها تکنیک های بسیار پیچیده ای دارد ؛ ولی با استفاده از روش چاپ سه بعدی میتوان انواع ساختارها و معماری پیچیده موائد را با استفاده از نرم افزار ها اجرا کرد .
در این مقاله که از روش (DDP) برای فوتوپلیمر کردن سوسپانسیون نانوذرات پیزوالکتریک به ساختار های دو بعدی یا سه بعدی در عرض چند ثانیه استفاده شده . در این روش نانوذره های پیزوالکتریک برای اتصال به گروه های عاملی ماتریس پلیمری و نورپذیرشدن اصلاح سطح شیمایی شدند . پس از اتصال مستقیم نانوذرات پیزوالکتریک به ماتریس پلیمری یک کامپوزیت به دست آمده که انعطاف پذیری بالایی دارد و باعث افزایش بازده خواص پیزوالکتریک می شود . نمودار های قیفی شکل نشان میدهد که تنش مکانیکی افزایش قابل توجه خواص پیزوالکتریک به کریستال ها می دهد ؛ که در مقایسه با پر کننده های مثل نانو لوله های کربنی یا نانو لوله های کربنی به تنهایی بسیار بهتر میباشد .
3. تولید نانو کامپوزیت پیزوالکتریک
تمرکز اصلی بر روی مواد نانوکامپوزیت است ، ذرات نانوپیزوالکتریک داخل یک محلول پلیمری که با نور پخت میشود پراکنده میشود سپس با استفاده از الگوی پرتوی نور نانو کامپوزیت ساخته میشود که به شرح زیر است .
- سنتز نانوذرات BTO تیتانیوم بوت اکساید Ti(O(CH2)3CH3)4 با یک هیدروکسید فلز قلیایی در اینجا Ba(OH)2 در دمای 150 -300 درجه سلسیوس در یک اتوکلاو انجام شد قطر نانوذرات به دست آمده در حدود 85 نانومتر بود.
قرار گرفتن مخلوط در زیر نور باعث پیوند دوگانه کربن-کربن با ماتریس پلیمری میشود و یک شبکه پلیمری تشکیل میشود .
در این سیستم از آغاز گر 2،2-دی متوکسی -2-فنیل استوفنون استفاده شده که بر اثر تابش نور رادیکال های آزاد ایجاد میکند.
4.نتیجه گیری
همانگونه که قبلا گفته شد مواد پیزوالکتریک استفاده های گسترده ای در سونوگرافی و بلندگوها و.. دارند. بنابراین ساخت مواد انعطاف پذیر میتواند بسیار کمک کننده باشد و از آنجا که نیاز به ساختار های دقیق تر داریم به کمک چاپ سه بعدی میسر است .