چگونه می توان خلوص هیدروکلریک اسید را با یک روش ساده کلاسیکی محاسبه کرد؟ روش های متعددی برای تعیین خلوص مواد شیمیایی وجود دارد؛ از روش های ساده کلاسیکی که تنها با یک سری مواد ساده و چند ظرف آزمایشگاهی انجام می شود گرفته، تا طیف سنجی های گران قیمتی مثل XPS، XRF و… همه می توانند بخشی از اطلاعات مربوط به خلوص مواد را در اختیار ما قرار دهند.
اما نکته اینجاست که همیشه باید صرفه اقتصادی را در نظر بگیریم. وقتی می توان با صرف مبلغ ناچیزی، با یکی از روش های کلاسیکی، اطلاعات دقیقی از خلوص یک ماده به دست آوریم؛ چرا باید تن به روش های پر هزینه دستگاهی بدهیم؟
در این مقاله، یک روش بسیار ساده برای تعیین خلوص هیدروکلریک معرفی می کنیم و به شرح نتایج آن می پردازیم.
مواد و و سایل مورد نیاز:
8 گرم سدیم هیدروکسید (آزمایشگاهی)
10 میلی لیتر هیدروکلریک اسید (صنعتی یا آزمایشگاهی)
کمتر از 0.5 میلی لیتر محلول فنول فتالئین
100 میلی لیتر آب مقطر
بورت 100 میلی لیتری
بالن ژوژه 100 میلی لیتری
ارلن 250 میلی لیتری
پایه و گیره
روش انجام آزمایش:
ابتدا 8 گرم سدیم هیدروکسید را درون بالن ژوژه بریزید و سپس با استفاده از آب مقطر به حجم 100 میلی لیتر برسانید. تا حل شدن کامل سدیم هیدروکسید، آن را شدیدا هم بزنید و سپس محلول حاصل را به بورت (که از قبل آن را شسته اید و آب مقطر زده اید) منتقل کرده و آن را روی صفر تنظیم کنید.
10 میلی لیتر هیدروکلریک اسید تان را به ارلن بریزید و سپس 2 تا 3 قطره محلول فنول فتالئین به آن بیفزایید. با استفاده از محلول درون بورت، تیتراسیون را تا ایجاد رنگ صورتی بسیار کم رنگ ادامه دهید. رنگ در نقطه پایان تیتراسیون شبیه تصویر زیر خواهد بود.
در تصویر بالا، شماره 2 بهترین حالت است و اگر به شماره 5 رسیدید مجددا تیتراسیون را تکرار کنید و از نتایج دو آزمایش تان میانگین بگیرید و در معادلات قرار دهید.
حجم سدیم هیدروکسید مصرفی را در معادله زیر قرار دهید.
حجم سدیم هیدروکسید مصرفی بر حسب میلی لیتر
درصد خلوص هیدروکلریک اسید (خلوص وزنی/وزنی)
مولاریته هیدروکلریک اسید
حجم سدیم هیدروکسید مصرفی بر حسب میلی لیتر
به این پست چند تا ستاره میدی؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کن
امتیاز میانگین 0 / 5. تعداد رای ها 0